Poziv na javno događanje "SVE NA JEDNOM MJESTU!"

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poziva građane, poduzetnike i tijela javne uprave na događanje "SVE NA JEDNOM MJESTU!" koje će se održati u subotu, 19. svibnja 2018. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10:00 do 14:00 sati

Najavljeno događanje je nastavak ciklusa informiranja građana, poduzetnika i javne uprave započeto dana 9. rujna 2017. godine u Zagrebu, te održano u Osijeku 22. rujna 2017., Varaždinu 29. rujna 2017., Rijeci 13. listopada 2017. i Splitu 27. listopada 2017. godine. 

Stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstaviti će mogućnosti različitih instrumenata unutarnjega tržišta koji su besplatni i na usluzi našim građanima i poduzetnicima te povezani s javnom upravom.  

Građani mogu doznati više o svojim potrošačkim pravima prilikom prekogranične kupovine i kupovine u Hrvatskoj, alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, rješavanju prekograničnih potrošačkih pritužbi putem Europskog potrošačkog centra Hrvatska, kupnji putem Interneta, prednostima i uštedama koje donose e-račun i e-potpis, svojim pravima u drugim državama EU-a, rješavanju problema s administrativnim tijelima u drugim državama EU-a i dr. 

Poduzetnici se mogu informirati o slobodnijem (prekograničnom) pristupu tržištu usluga u nizu djelatnosti, stavljanju proizvoda na tržišta drugih država članica EU-a, sprečavanju prepreka za proizvode i pružanje usluga informacijskog društva, digitalnom gospodarstvu, prednostima i uštedama

koje im donosi elektroničko fakturiranje, uslugama povjerenja u elektroničke potpise, uspostavi e-kontakata s javnom upravom, svojim pravima u drugim državama EU-a, rješavanju problema s administrativnim tijelima u drugim državama EU-a, svojim pravima i obvezama koje imaju u odnosu na potrošače i dr. 

Tijela javne uprave mogu dobiti sve potrebne informacije o korištenju Informacijskog sustava unutarnjeg tržišta (IMI sustavu) za brzu razmjenu podataka, e-kontaktu sa gospodarstvom, brzom rješavanju administrativnih problema građana i poduzentika vezanih za nepravilnu primjenu prava EU-a (SOLVIT), obvezama tijela nadležnih za propise koji se ne usklađuju sa zajedničkim pravilima EU-a za proizvode i usluge informacijskog društva (TRIS i Kontaktna točka za proizvode) i dr. 

Budite informirani - iskoristite prilike europskog tržišta!

PRILOŽENI DOKUMENTI:

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.