Javno savjetovanje o novoj zakonodavnoj inicijativi EK vezano za rasvjetna tijela

Europska komisija započela je s konzultacijama u vezi nove zakonodavne inicijative Regulatory measure on the review of ecodesign requirements for lighting products - (EU) No 1194/2012, koja je u postupku javnog savjetovanja od 26.1. do 23.2.2018. godine

Direktiva 2009/125/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o uspostavi okvira za utvrđivanje zahtijeva za ekološki dizajn proizvoda povezanih s energijom (SL L 285, 31.10.2009.) uspostavlja okvir za postavljanje zahtjeva za ekološki dizajn proizvoda koji koriste energiju s ciljem osiguranja slobodnog kretanja tih proizvoda na unutarnjem tržištu. 

S tim u vezi, na određene proizvode primjenjuju se minimalni zahtjevi povezani s energetskom učinkovitosti. Riječ je o takozvanim zahtjevima za ekološki dizajn, kojima se želi smanjiti negativan učinak određenog proizvoda na okoliš tijekom čitavog ciklusa njegova trajanja. Direktiva 2009/125/EZ ne postavlja obvezujuće zahtjeve za proizvode, već pruža okvir (pravila i kriterije) za postavljanje takvih zahtjeva kroz provedbene mjere. 

Europska komisija priprema provedbene mjere samo za proizvode koji imaju značajnu prodaju na tržištu Europske unije, značajan utjecaj na okoliš i potencijal za poboljšanje. 

Predlaže se pojednostavljenje trenutnih eko dizajn propisa za rasvjetna tijela integrirajući tri postojeća propisa u jednu Uredbu. 

Procjena utjecaja ove zakonodavne inicijative služi u informativne svrhe te ne utječe na odluku Europske komisije da li će doći do revizije Uredbe. 

Na sljedećoj poveznici svi zainteresirani dionici mogu iznijeti svoje primjedbe:

http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-476175_en

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.