Projekt "Savjetovanje potrošača" - odobrene financijske potpore udrugama

U Republici Hrvatskoj u posljednjih dvanaest godina aktivnosti savjetovanja potrošača provode udruge za zaštitu potrošača putem projekta "Savjetovanje potrošača", koji financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

20. veljače 2017. godine ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta donijela je Odluku o odobravanju financijske potpore udrugama za projekt "Savjetovanje potrošača za 2017. godinu". Za provedbu navedenoga projekta odobrene su 4 financijske potpore u ukupnom iznosu od 1.250.000,00 kuna, koje su dodijeljene sljedećim udrugama za zaštitu potrošača: 

1.Udruga za zaštitu prava potrošača „Splitski potrošač“, Split, Ulica Ljudevita Posavskog 14, za projekt: „Savjetovanje potrošača u 2017. godini“ u iznosu od 295.000,00 kn.

2. „Potrošački forum“ udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana, Osijek, Hrvatske Republike 19b, za projekt: „Savjetovanje potrošača za 2017. godinu za Osječku regiju“, u iznosu od 300.000,00 kuna;

3. Društvo za zaštitu potrošača Istre, Pula, Keršovanijeva 27, za projekt: „Savjetovalište za zaštitu potrošača za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije“, u iznosu od 245.000,00 kuna;

4.„Potrošač“ - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske, Zagreb, Kneza Ljudevita Posavskog 48, za projekt: Savjetovalište za potrošače u Zagrebačkoj regiji“ u iznosu od 410.000,00 kuna.

U okviru ovog projekta financiraju se regionalna savjetovališta koja djeluju pri udrugama za zaštitu potrošača u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Puli, a koja zapošljavaju 9 osoba.

Projektne aktivnosti savjetovanja potrošača provode se u sljedećim područjima: opća prava potrošača sukladno propisima koji uređuju obvezne odnose i zaštitu prava potrošača, prava potrošača u području korištenja javnih usluga, prava potrošača iz područja elektroničkih komunikacija i prava potrošača vezano uz korištenje financijskih usluga.

Savjetovališta zaprimaju upite potrošača telefonom, e-mailom, poštom i osobnim dolaskom i uključena su u Centralni informacijski sustav zaštite potrošača (CISZP) putem kojeg se zaprimaju upiti potrošača, a koji ih međusobno povezuje sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Tržišnom inspekcijom kao i čitavim nizom ostalih tijela državne uprave i institucija nadležnih za provođenje pojedinih sektora politike zaštite potrošača.

Savjet je svakog radnog dana od 10 do 14 sati moguće dobiti i pozivom na jedinstveni broj za potrošače 072/414-414.

ANKETA

Kupili ste proizvod putem interneta. Ugovor možete, bez objašnjenja, raskinuti u roku od 14 dana?
REZULTATI ANKETE
  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.