Projekt MSTyr15: Označavanje guma s obzirom na učinkovitost potrošnje goriva

Projekt MSTyr15 je službeno pokrenut 6. travnja 2016. godine te se očekuje kako će se, poboljšanim provođenjem nadzora, s tržišta ukloniti nepravilno označene automobilske gume i time uštedjeti energija od najmanje 105 GWh/god.

U cilju poboljšanog funkcioniranja jedinstvenog europskog tržišta, 13 tijela za nadzor nad tržištem iz Europske unije i Turske, u koordinaciji s PROSAFE-om ujedinila su se u zajedničkoj akciji, osiguravajući učinkovitu primjenu zakonskih propisa vezanih za gume.

Tijekom trajanja projekta, inspektori iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Finske, Njemačke, Latvije, Litve, Luksemburga, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Turske koordinirano će vršiti nadzore nad tržištem, koji će uključiti provjere15 000 guma, 1500 pregleda dokumenata i ispitivanje 150 modela guma. Kako bi rad inspektora bio učinkovitiji i bolje koordiniran, svakom tijelu za nadzor tržišta osigurat će se po dva tableta na kojima će biti vidljivi ažurirani podaci diljem Europe. Tableti će biti financirani sredstvima osiguranim projektom MSTyr15.

Dosadašnja iskustva i raspoloživa sredstva za provođenje nadzora guma temeljem zakonskog propisa iz 2009. godine, bila su vrlo ograničena u mnogim tijelima za nadzor tržišta. Projekt MSTyr15 uključuje mehanizme pružanja pomoći razvoja vještina manje iskusnim tijelima za nadzor tržišta, usvajanje najbolje zajedničke prakse i osiguranje proračuna za pokrivanje visokih troškova ispitivanja guma prema normama.

Očekivani rezultati projekta su: usvajanje najbolje prakse, poduzimanje učinkovitih i dosljednih nadzora nad tržištem, povećanje svijesti i međusobno uvažavanje između tijela koja provode nadzor nad tržištem i dobavljača i korisnika guma.

Sudionici će usko surađivati s drugim tijelima za nadzor tržišta diljem Europskog gospodarskog prostora (EGP) koja nisu uključena u projekt, ali surađuju kroz radnu skupinu ADCO Gume. Osim toga, sudionici MSTyr15 surađivat će saSavjetodavnim odborom sastavljenim od udruga koju čine gospodarstvenici, udruge potrošača i nevladine organizacije za zaštitu okoliša. 

Video o projektu MSTyr15 kao i o informacijama potrošačima na što trebaju obratiti pažnju kada kupuju gume i kako one moraju biti označene pogledajte OVDJE.

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.