Održan Europski potrošački summit

Ovogodišnji Summit bio je u cijelosti posvećen sveobuhvatnoj analizi potrošačkog zakonodavstva (Fitness Check)

Potrošačka politika predstavlja jedno od najvažnijih postignuća jedinstvenog tržišta Europske Unije. Potrošačko zakonodavstvo jamči visoku razinu zaštite potrošača i olakšava prekograničnu trgovinu robama i uslugama.

Cilj analize potrošačkog zakonodavstva je procijeniti funkcioniranje postojećih pravila i identificirati potrebe za modernizacijom, s jedne strane kako bi građani i dalje imali koristi od visoke razine zaštite potrošača, a s druge strane kako bi gospodarski subjekti, posebno mala i srednja poduzeća, imali uvjete za jasnu i poštenu tržišnu utakmicu.

Tijekom summita, predstavnici nacionalnih nadležnih tijela, europskih institucija, potrošačkih organizacija, poslovnih subjekata, kao i akademske zajednice raspravljali su i o pojedinim pitanjima vezano uz predugovorne obavijesti, poštenu poslovnu praksu, ugovorne odredbe i učinkovitost kolektivne zaštite potrošača.

Tijekom godina, kroz Europski potrošački summit podiže se javna svijest o značaju potrošačke politike, te se potrošački interesi usmjeravaju u sve sektorske politike Europske Unije.

Više o Summitu možete pronaći ovdje

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.