Projekt "savjetovanje potrošača" - odobrene financijske potpore udrugama

U Republici Hrvatskoj u posljednjih devet godina aktivnosti savjetovanja potrošača provode udruge za zaštitu potrošača putem projekta "savjetovanje potrošača", koji financira Ministarstvo gospodarstva.

Dana 1. prosinca 2014. godine ministar gospodarstva donio je Odluku o odobravanju financijske potpore udrugama za projekt "savjetovanje potrošača za razdoblje 2014.-2015. godine". Za provedbu navedenoga projekta odobrene se 4 financijske potpore u ukupnom iznosu od 1.300.000,00 kuna, koje su dodijeljene sljedećim udrugama za zaštitu potrošača:

1. Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, Split, za projekt: "Savjetovanje potrošača u 2014.-2015 godini" u iznosu od 310.000,00 kn.

2. "Potrošački forum" udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana, Osijek, za projekt: "Savjetovanje potrošača za 2014.-2015. godinu za Osječku regiju", u iznosu od 310.000,00 kuna;

3. Društvo za zaštitu potrošača Istre, Pula, za projekt: "Savjetovalište za zaštitu potrošača za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije", u iznosu od 260.000,00 kuna;

4. "Potrošač" - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske, Zagreb, za projekt: "Savjetovanje potrošača u Savjetovalištu za zaštitu potrošača u Zagrebačkoj regiji" u iznosu od 420.000,00 kuna.

U okviru ovog projekta financiraju se regionalna savjetovališta koja djeluju pri udrugama za zaštitu potrošača u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Puli, a koja zapošljavaju 9 osoba.

Projektne aktivnosti savjetovanja potrošača provode se u sljedećim područjima: opća prava potrošača sukladno propisima koji uređuju obvezne odnose i zaštitu prava potrošača, prava potrošača u području korištenja javnih usluga, prava potrošača iz područja elektroničkih komunikacija i prava potrošača vezano uz korištenje financijskih usluga.

Savjetovališta zaprimaju upite potrošača telefonom, e-mailom, poštom i osobnim dolaskom i uključena su u Centralni informacijski sustav zaštite potrošača (CISZP) putem kojeg se zaprimaju upiti potrošača, a koji ih međusobno povezuje sa Ministarstvom gospodarstva, Tržišnom inspekcijom kao i čitavim nizom ostalih tijela državne uprave i institucija nadležnih za provođenje pojedinih sektora politike zaštite potrošača.

Savjet je svakog radnog dana od 10 do 16 sati moguće dobiti i pozivom na jedinstveni broj za potrošače 072/414-414, putem kojega je od veljače do prosinca 2014. godine odgovoreno na gotovo 10.000 upita potrošača.

 

ANKETA

Kupili ste proizvod putem interneta. Ugovor možete, bez objašnjenja, raskinuti u roku od 14 dana?
REZULTATI ANKETE
  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.