Konferencija "Sigurnost proizvoda" povodom Svjetskog dana zaštite potrošača

Da li su proizvodi koje kupuju naši potrošači sigurni? Što učiniti kako bi zaštitili krajnjeg korisnika od proizvoda koji ne zadovoljavaju sigurnosne standarde? Kako se provode propisi u području sigurnosti proizvoda usklađeni s direktivama Europske unije?

Odgovore na ova pitanja pokušali su dati sudionici Konferencije na temu sigurnosti proizvoda koja se održala danas 15. ožujka povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u organizaciji Ministarstva gospodarstva, Državnog inspektorata, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

Skup su otvorili i pozdravili prisutne g. Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, g. Miki Huljić, pomoćnik ministra gospodarstva, gđa. Božena Vrbanić, glavna inspektorica Državnog inspektorata, gđa. Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine HGK i g. Boris Vukelić, izaslanik predsjednika HOK-a i predsjednik ceha trgovaca.

Gospođa Đema Bartulović, načelnica Odjela za zaštitu potrošača, Ministarstva gospodarstva upoznala je prisutne sa zakonodavstvom na području sigurnosti proizvoda te aktualnom politikom i sustavom za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj.

Uvodne prezentacije također su održali i g. Tomislav Stipić, načelnik u Državnom inspektoratu i gđa. Kaća Selenić, sanitarna inspektorica u Ministarstvu zdravstva koji su upoznali prisutne sa aktivnostima nadzora na tržištu sigurnosti proizvoda i opće uporabe.

Na ovom skupu, kroz panel diskusiju, sudjelovali su i predstavnici carinske uprave, trgovačkih društava i obrtnika te laboratorija koji provode ispitivanja sigurnosti proizvoda kao i predstavnici akademske zajednice i udruga za zaštitu potrošača koji su iznijeli svoja iskustva u poslovanju vezano uz sigurnost proizvoda.

Govoreći o stanju na tržištu Republike Hrvatske istaknut je značaj sustava RAPEX. Sustav za brzu razmjenu obavijesti o opasnim proizvodima (RAPEX) unutar zemalja članica Europske unije uključuje obavijesti o mjerama koje su naložila nacionalna tijela, ali i o mjerama koje su proveli proizvođači i distributeri na dobrovoljnoj bazi. U Republici Hrvatskoj je kontaktna točka kroz koju će se odvijati sustav razmjene obavijesti s Europskom komisijom smještena pri Državnom inspektoratu.

Cilj ove konferencije je bio, između ostalog, informirati javnost o postignutim rezultatima u području sigurnosti proizvoda, potaknuti razmjenu iskustava te unaprijediti suradnju svih dionika u ovom području.

Na kraju zanimljive diskusije doneseni su sljedeći zaključci:

1. Unatoč recesiji i teškoćama na tržištu, sigurnost proizvoda i usluga ne smije doći u pitanje.
2. Jačati koordinaciju svih sudionika (inspekcijska tijela, carina i laboratoriji) nadzora na    tržištu  u području sigurnosti proizvoda, a kako bi proizvodi i usluge na tržištu bili sigurni za potrošače.
3. Potrošači trebaju biti promptno obavješteni o svim nesigurnim proizvodima na tržištu.
4. Potrošače treba educirati o njihovim pravima kako bi bili aktivni i izvještavali nadležna tijela o proizvodima za koje utvrde da su nesigurni.

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.