Upozorenje na internetske prijevare

Zbog nedavne pojave lažnih e-mailova u ime OTP banke, Hrvatska udruga banaka, upozorava građane da se PIN ne smije otkrivati nikada i nikome.

Hrvatska udruga banaka uputila je građanima upozorenje nakon zadnjeg pokušaja prijevare usmjerenog na klijente OTP banke koji su putem elektroničke pošte dobili poruku da se prijave na stranicu internet bankarstva OTP banke. Nakon prijave slijedi poruka da im je račun ograničen te se traži upisivanje PIN podataka s kartice. 

Ovdje je riječ o takozvanom phishingu, jednom od oblika prijevare koji podrazumijeva skup aktivnosti kojima neovlašteni korisnici korištenjem lažnih poruka elektroničke pošte i lažnih web stranica većinom financijskih organizacija pokušavaju korisnika navesti na otkrivanje povjerljivih osobnih podataka kao što su JMBG, korisnička imena i zaporke, PIN brojevi, brojevi kreditnih kartica i sl. Nažalost velik broj korisnika nije upoznat s ovim tipom prijevare. Jednom kad dođu do ovih informacija, zlonamjerni korisnici se ili sami njima koriste ili ih prodaju kako bi došli do podataka o drugim osobama. Elektroničke poruke se obično oslanjaju na lažna web odredišta koja izgledom sasvim odgovaraju web odredištima legitimnih tvrtki.

OTP banka svim svojim korisnicima poslala je upozorenje, koje je istaknula i na svojim web stranicama, na kojima se može vidjeti i kako izgleda tipičan phishing napad .

U slučaju zlouporabe kartice bez poznavanja  PIN-a, žrtva prijevare može očekivati da će joj banka ili kartičarska kuća otpisati  iznos za koji je oštećen. No, ako je prijevara izvedena uz pomoć PIN-a, tada je na žrtvi teret dokazivanja da nije sama koristila karticu i podigla novac. 

Kako ističu u Hrvatskoj udruzi banaka, korisnici usluga internet bankarstva i drugih e-baziranih usluga nikad, ni pod kojim uvjetima, ne smiju odgovarati na e-mail poruke koje u sadržaju od korisnika traže da se zbog ovog ili onog razloga prijave na svoju aplikaciju. Banke i drugi davatelji e-usluga nikad ne traže podatke od svojih korisnika, niti e-mailom. Čak ni službenik banke ne smije zatražiti podatke o PIN-u, a podatak o PIN-u nikada se ne upisuje ni pri plaćanju internetom.

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.