Regionalni okrugli stol na temu zaštite potrošača

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) svake godine 15. ožujka aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača te je tim povodom, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, 10. ožujka 2010. g. u Velikoj dvorani ministarstva, održan Regionalni okrugli stol na temu ''Razmjena iskustava u području zaštite potrošača - dosadašnja praksa i buduće smjernice''.

Cilj okruglog stola bio je usmjeren na unapređenje znanja država sudionica o postignutim rezultatima u području zaštite potrošača, poticanje razmjene iskustava, unapređenje suradnje zemalja sudionica u ovom području te određivanje budućih smjernica razvoja. 

Pozdravnu riječ ispred ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, održala je Ema Culi, ravnateljica Uprave za trgovinu i unutarnje tržište, a uvodnim izlaganjem ''EU 2020 - perspktiva za potrošače'', Paolo Berizzi, predstavnik Delegacije Europske Unije u RH predstavio je aktualnosti teme skupa. O sustavu zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj govorila je načelnica odjela zaštite potrošača resornog ministarstva, Đema Bartulović, istaknuvši da je Republika Hrvatska ispunila sve kriterije koje je postavila Europska Unija, prolazeći pritom, u relativno kratkom vremenu vrlo zahtjevne procese zatvaranje Poglavlja, s naglaskom da je cilj postignut, da su kriteriji ispunjeni, a poglavlje 28. Zaštita potrošača i zdravlja, privremeno zatvoreno.

Nakon uvodnog dijela dijela, svoja iskustva prezentirale su zemlje iz regije; Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija.

U okviru okruglog stola održane su i dvije panel disusije. Jedna od tema odnosila se na sigurnost proizvoda, a kratki pregled stanja izložila je predstavnica Državnog inspektorata, Vedrana Filipović Grčić. O aktualnoj temi ''Kako do fondova EU'' uvodno je govorila predstavnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, Patricija Popović, istaknuvši važnost dobre projektne ideje te edukaciju i motivaciju osoba koje se bave projektima, a isto tako važnost poznavanja projektnog ciklusa, procesa apliciranja, monitoringa kao i suradnje među institucijama koje se projektima bave. Predstavnica ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Marija Tomašić Altarac dala je kratki osvrt na provedene EU projekte iz područja zaštite potrošača istaknuvši da su Projekti značajno doprinjeli zatvaranju Poglavlja 28. Zaštita potrošača i zdravlja budući da su bili usmjereni na pet glavnih sastavnica:  Usklađivanje zakonodavstva RH s zakonodavstvom EU, jačanje institucionalnog i administrativnog kapaciteta, poboljšanje stručnog znanja i tehničke osposobljenosti osoba koje se bave zaštitom potrošača, uspostava centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača  te podizanje razine javne svijesti o potrebi zaštite potrošača u skladu sa standardima EU. Predstavnik delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Lino Molteni, osvrnuo se ukratko na važnost suradnje te istaknuo mogućnosti koje se otvaraju korištenjem programa TAIEX  te programa zajednice. Zanimljiva diskusija povela se i na temu alternativnog rješavanja sporova, a svoj doprinos dale su predstavnice Hrvatske gospodarske komore, Zdravka Kezele Kokorić te Suzana Kolesar, predstavnica Hrvatske obrtničke komore pojašnjavajući osnovnu razliku Centra za mirenje i Suda časti u pogledu obvezatnosti postupka. Kratki pregled stanja u području savjetovanja i informiranja potrošača, izložila je Ruža Meker predstavnica resornog ministarstva.

Okrugli stol zatvorila  je Ema Culi, ravnateljica Uprave za trgovinu i unutarnje tržište  ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, istaknuvši važnost održanog skupa na temu zaštite potrošača te regionalne suradnje.

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.