Novi Zakon o zaštiti potrošača i alternativno rješavanje potrošačkih i trgovačkih sporova

U organizaciji OBRTNIČKE KOMORE ZAGREB I OBRTNIČKE KOMORE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE, a pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, dana 16. listopada 2007. godine, održana je tribina na temu "Novi Zakon o zaštiti potrošača i Alternativno rješavanje potrošačkih i trgovačkih sporova.

Na seminaru koji je održan u prostorijama Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, sudjelovali su i  stručnjaci iz područja zaštite potrošača i alternativnog načina rješavanja sporova koji su ujedno članovi pregovaračke skupine za usklađivanje hrvatskih propisa s pravom EU iz područja zaštite potrošača. Raspravljalo se o sljedećim aktualnim pitanjima:
-Kako će odredbe novog zakona utjecati na poslovanje svih obrtnika (ne samo trgovaca)  koji na tržištu nude potrošačima svoje proizvode ili usluge;
-Koje su ovlasti Državnog inspektorata po novom zakonu;
-Kako izbjeći sporove s potrošačima i što učiniti kada do spora dođe;
-Kako trgovačke sporove s trgovačkim partnerima umijesto u skupom i dugotrajnom sudskom postupku rješavati brže, jeftinije i kreativnije pred Centrom za mirenje pri HOK-u;
kao i ostala pitanja interesantna za zaštitu potrošača. Sudionici su kroz  diskusiju iznijeli niz konkretnih prijedloga i odgovora te na taj način značajno pridonijeli pojednostavljenju rješavanja problema nastalih na ovom izuzetno osjetljivom i zahtjevnom području.   

  • Kodeks EU o pravima na Internetu
  • Prečac kroz rokove
  • Potrošači - upoznajte svoja prava
  • Vodič kroz nacionalni program zaštite potrošača 2013.-2016.